ŽABORIĆ 17,2km

Staza Žaborić - Vrpolje - Žaborić

Pred nama je staza u dužini od 17,2 kilometra od čega je 95% makadam. Stazu karakteriziraju tri uspona od kojih je prvi najteži,a posljednji najlakši što se najbolje može vidjeti iz prve slike. Kako se radi o kružnoj stazi tako je i broj početaka/završetaka definiran sa mogućnošću da se pristupi samoj stazi. Mi ćemo za ovu priliku kao početak uzeti Žaborić, a smjer kretanja će biti suprotan kazaljci na satu koji je dosta lakši jer se najviša točka staze dostiže uz blaži nagib nego što je to slučaj ako se vozi u smjeru kazaljke na satu koji bi preporučio samo onima zavidne kondicije, dok će oni slabije kondicije dobar dio uspona provesti šečući uz bicikl. Za one koji ne poznaju okolicu Šibenika mjesto Žaborić se nalazi cca. 10 kilometara od Šibenika vožnjom po magistrali u smjeru Splita. Da biste došli na stazu potrebno je kod crkve sići s magistrale te je proći s desne strane (negdje će se već naći mjesto za parking i skidanje bicikli sa nosača), a onda će vas prvo skretanje u desno sa asfaltnog puta na makadamski dovesti na samu stazu.



Prvih 6 kilometara staze čini stalan uspon na najvišu točku staze od 224 metra s tim da je prvih 5 kilometara nagib lagan i bez problema će ga moći svladati svaki rekreativac dok je završetak uspona zahtjevan pa u zadnjih 1000 metara treba savladati 80 metara visinske razlike te se bez srama može prijeći na guranje bicikle. Ono što je zanimljivo u ovom dijelu staze je da se već nakon par stotina metara od početka staze udaljavanjem od jadranske magistrale osjećate kao da se nalazite u preriji i samo je pitanje trenutka kad će vas zaskočiti Indijanci.












Na samom završetku uspona dolazi se do prvog raskršća na kojem se ide lijevo. Tu smo u prilici po prvi put vidjeti more od samog početka vožnje kao nagradu za uspon koji smo ostavili iza sebe. U slijedećih tisuću metara treba zadržati pravac kretanja iako ćete naići na tri odvojka od kojih bi vas dva odvela na slijepi put.






Na 7. kilometru počinje spust prema Vrpolju gdje će oni koji su imali problema sa prvim usponom vidjeti da su pogodili s ovim, a ne obrnutim pravcem kretanja. Također će oni koji nemaju sklonost spuštati se nizbrdo po makadmu brzinom od 30-40 km/h, a nemaju disk kočnice, nakon nogu dobrano opteretiti i ruke konstantnim kočenjem. Nakon dva kilometra spusta i prijeđenih 160 metara visinske razlike dolazimo do raskršća gdje se ide lijevo.




Poslije strmog spuštanja sada je na redu 3,5 kilometra relaksirajuće vožnje  uz Vrpolje i Donje polje u pravcu Jadrtovca sve do prvog dodira sa asfaltnom cestom uz koju se kratko vozimo te vrlo brzo možemo birati između tri makadamska puta. Idemo srednjim putem tako da prođemo uz jadrtovačko groblje. Na ovoj uzbrdici imat ćete pogled na Morine sa Šibenikom u pozadini.







Nakon 1,5 kilometra i savladavanja 80 metara visinske razlike pred nama se otvara pogled na bezbroj čokota podignutih u zadnjh nekoliko godina na mjestu gdje je prije bio poligon za vježbe gađanja. Pogled na ovo more vinograda posebno je fascinirajući za one koji pamte kako je to prije izgledalo.





Evo kako je to izgledalo 2002. godine,
a kako je to izgledalo 2010. godine. Danas je to sve zeleno.

Na račvanju puta treba ići desno i nakon jednog kilometra stižete na raskršće na kojem se spaja petero puteva. Treba skrenuti u prvi lijevo te je ovo ujedno i posljednje skretanje na ovoj stazi. Za kraj ostaje još jedan uspon taman da vam izbije još ono snage koja vam je ostala u nogama te lagana nizbrdica za zavšetak staze.







3 komentara:

  1. Iznimno zahtjevna staza. Triba biti u vrhunskoj formi, ali i bajs mora biti na 100% jer su nizbrdice opake.Priroda je vrhunska, doživljaj je kao u vesternu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super avantura i super hvala na dobroj stazi i .kmz fileu.
    Snalazenje je bilo lakse s fajlom...

    Uzba je gadna, narocito taj peti km...ali vrijedi muke....

    OdgovoriIzbriši